Sandra trivs i hytten!

 

Det var i samband med stormen 2005 som Sandra bestämde sig för att satsa på att bli åkare. Jag hade arbetat på dagis några år, när det behövdes hjälp hemma i familjeföretaget Engstrands Åkeri.  Efter att ha varit på en krankurs på Södra viken, var det bara att sätta igång. En perfekt start, tycker Sandra då jag hade uppdrag att under en längre tid köra pendeln mellan Vaggeryd och Aspa Bruk.

 

Sandra är uppväxt i åkeribranschen. Hon är idag tredje generationen och hon kommer att tillsammans med sin bror Christian ta över verksamheten som en gång startades av farfar, Ragnar Engstrand.

 

Som åkare har man ett stort ansvar. Både ekonomiskt i det egna bolaget och mot uppdragsgivarna/kunderna.  Något som Sandra inte räds inför. Kraven uppvägs av fördelarna vilka enligt Sandra är friheten att få planera sin dag och möjligheten att ofta få vistas ute i naturen.

 

Det handlar om att ha kontakter, säger Sandra! Det är samarbetet med andra åkare som är kul och en förutsättning för att få till returer. För dagen går rutten först till Gruvön och därefter hämtar Sandra ett lass i Årjängstrakten för att få med en retur till Bäckhammar. Alla dagar är olika!

 

Sandra har inte stött på några problem med att vara ung tjej och arbeta som lastbilschaufför. Tvärtom! Jag får hela tiden positiva tillrop och ett bra bemötande från manliga kollegor. En felaktig bild som kanske förekommer är att det finns fysiska hinder för kvinnor att köra lastbil. Detta stämmer inte. Kör man fast, behövs hjälp oavsett om man är man eller kvinna, anser Sandra som i dagsläget inte har någon kvinnlig kollega i sitt område.  

 

Engstrands Åkeri har i dag 3 bilar och totalt 7 anställda och ägs idag av Ulf Engstrand.